Sunday, May 22, 2011

~~~ Cara nk Wat Kuah Rojak ~~~

Bahan-bahan ( boleh makan byk kali, sesuai jika ada majlis yg ramai orang )

  • 1 botol kicap lemak manis
  • 1 botol petis
  • 1 1/2 kilo gula pasir
  • 1 keping belacan bulat melaka
  • 1 pkt kecil asam jawa
  • 1 genggam cili kering
  • 1 genggam cili padi
  • kacang tanah goreng yg diblender

Cara-cara

  1. blender belacan, cili kering dan cili padi
  2. masukkan semua bahan diatas kedalam periuk kecuali kacang tanah
  3. masak dgn api perlahan sehingga naik bunga gula. masa dalam 45 minit - 1 jam
  4. biarkan sejuk. ambil sedikit dan tambah kacang goreng semasa nak cicah buah. x blh campur sekali nanti kacang lemau dan kuah cepat rosak. simpan dalam peti sejuk, blh tahan hg 2-3bln.
  5. Klik untuk isi cara-cara di sini

Cik Nisa : Aku cilok ja ni.. hahaha...  sbb la ni aku dok sibok belajar wat kuah rojak untuk hidangan keluarga.. jgn marah..

No comments: